Válogatás a legszebb japán alkotásokból - ajándékötletek japán kedvelő barátodnak

Válogatás a legszebb japán alkotásokból - ajándékötletek japán kedvelő barátodnak

Ha nem vagy jártas a távolkeleti művészetben, de egy igazán személyes és szép ajándékkal szeretnéd meglepni japán kedvelő barátodat, családtagodat, akkor ez az írásunk segíthet neked megtalálni a tökéletes darabot. Összeválogattuk a legismertebb alkotásokat, melyekkel nem tudsz mellé lőni, de néhány kevésbé ismert, ám annál különlegesebb kép is helyet kapott válogatásunkban.

Hokusai - A nagy hullám

Megvásárolom A nagy hullámot

Ki ne találkozott volna már Hokusai Nagy Hullámával, ami egyike a japán művészet legismertebb alkotásainak. Érdekessége a képnek, hogy a Fuji 36 látképe című sorozat első nyomata. A sorozat sajátossága, hogy maga a hegy sokszor beleveszik a tájba, mint ahogy ezt ennél az alkotásnál is megfigyelhetjük. Hokusai csodálatos, s baljós hullámai uralják a képet, melyek lecsapni készülnek a kis csónakokra, de mindeközben körülölelik a havas tetejű Fujit, a sorozat múzsáját.

Haschiguchi - Fürdés után

Megvásárolom a Fürdés utánt

Haschiguchi az ukiyo-e művészet tanulmányozója és képviselője volt. Az ukiyo-e festészet  "a lebegő világ képei", melyek a világi élvezeteket jelenítették meg. Kedvelt témái közé tartozott a gyönyörű nők ábrázolása, akiket sokszor mindennapi tevékenységek: fürdés, fésülködés, vagy öltözködés közben láthatunk. Intim pillanatokba nyerünk bepillantást általuk, s talán emiatt olyan magával ragadóak Haschiguchi fametszetei is.

Kono Baire - Cinege az ágon

Megvásárolom a Cinegét az ágon

Kono Baire-hez hasonlóan a japán művészek különös érzékenységgel ragadták meg a természet szépségét. A madarakat, virágokat ábrázoló alkotásokon a hátteret gyakran üresen hagyják, s így a természet egy apró részletében gyönyörködhetünk általuk. De nem csak a festők, a költők is csodálták az élővilágot, s olyan pillanatokat örökítettek meg, melyeket csak akkor vehetünk észre, ha igazán mély figyelemmel tudjuk szemlélni a körülöttünk lévő világot. Macuo Baso haikuja csodálatos példája ennek: 

Hulltában még egy-
két csepp harmatot hullat
a kamélia.

Kawase Hasui - A Zojo szentély Shibában

Megvásárolom A szentélyt

Személyes kedvencként került a válogatásba Kawase Hasui, aki táj- és városképeket festett. Alkotásai az adott helyszínre repítenek minket, különleges atmoszférát teremt művein, s a Zojó szentély hófúvása fehérebbé teheti a mi karácsonyunkat is. 

 Hiroshige - Szilváskert, Van Gogh Szilváskert másolata

Megvásárolom Van Gogh Szilváskertjét

Megvásárolom Hiroshige Szilváskertjét

+1 érdekesség
A japán művészet nagy hatással volt a nyugati festőkre is, Monet-t, Van Gogh-ot, Degas-t, s számos más impresszionista festőt is lenyűgöztek az Európába érkező fametszetek. Gyűjtötték őket, és számos elemet átvettek jellegzetes stílusukból, ezt japonizmusnak nevezik. Van Gogh japán iránti rajongásáról ebben a cikkünkben olvashattok.

Vissza a blogba