Az ellentétek kiegészítik egymást?

Az ellentétek kiegészítik egymást?

Az ellentétek tényleg kiegészítik egymást? 

Cikkünkben megismerkedhetsz a színkörrel, a komplementer színekkel és megtudhatod, hogyan lehetnek segítségedre a lakberendezésben.

A színkör a három alapszínt, a pirosat, a sárgát, a kéket, valamint az ezekből kikeverhető elsődleges és másodlagos színeket tartalmazza. Az egymás mellett elhelyezkedő színek kombinációja harmónikus összhatást eredményez, ha azonban kicsit izgalmasabbá szeretnénk tenni a szobánkat, pillantsunk át a színkör ellentétes oldalára. Az egymással szemben elhelyezkedő színek az úgynevezett komplementer színek, melyeket ügyesen ötvözve játékosabbá tehetjük otthonunkat.

A komplementer színpárok a következők: 

  • piros-zöld
  • kék-narancssárga
  • citromsárga-lila

Nézzük meg hogyan vehetjük hasznát a gyakorlatban:
Először válasszuk ki a domináns színt, ami megjelenhet például a falon, valamint a hangsúlyos bútorokon pl.:szőnyegen vagy szekrényeken, majd a kiegészítőkkel: párnákkal, dísztárgyakkal, festményekkel csempésszük be itt-ott a komplementer színt is, megtörve ezzel a monotonitást.

Inspirációként és néhány plussz tippért menjünk végig az összes színpáron:

Ebben a szobában a kéket egy csipetnyi zölddel ötvözték, melyek egymás mellett foglalnak helyet a színkörön. Az összhatás harmónikus, de a következő példán láthatjuk, ha ellentétével párosítjuk sokkal életteltelibbé válik a tér.

 

A narancssárga szobákban azt figyelhetjük meg, hogy míg az elsőben egy szín számos árnyalatát alkalmazták, addig a másodikban kevesebb árnyalat, de komplementer színek kerülnek elő.

Nem csak a színekkel, a formákkal is játszhatunk. A monokróm piros szoba, letisztult és annak ellenére, hogy palettája korlátozott, izgalmas és modern, a különböző alakzatoknak köszönhetően. A piros-zöld szoba ezzel szemben a komplementerek alkalmazása ellenére is klasszikus.

A színeknek hatása van közérzetünkre. A zöld szoba üde és nyugtatja a szemet. Ha a komplementer szín csak egyetlen helyen jelenik meg rendkívül hangsúlyos szerepet kap, vonzza a tekintetet.

A citromsárga jól mutat föld színekkel és természetes anyagokkal. A falon lévő tájkép színében és témájában is belesimul a látványba, míg a lila-sárga kombinációban minden elem külön karakteres része a szobának.

A lila szoba elegáns és letisztult, de ránézve hiányérzetünk lehet. Szükség van párjára a citromsárgára, hogy harmóniát teremtsen azáltal, hogy ellentétként kiegészítik egymást.

 

 

Vissza a blogba