4 kép 4 történet - érdekességek a leöntött festményekről

Cha-U-Kao –  A bohócnő Lautrec festményein

Cha-U-Kao japános hangzású művészneve ellenére egy francia előadó, aki a Moulin Rouge-ban lépett fel és aratott nagy sikereket. Neve egy kánkánhoz hasonló tánc a chahut és a káosz szó keverékéből született. Kezdetben tornászként nyűgözte le a közönséget hihetetlen hajlékonyságával, majd idősebb korára bohóccá alakult és ezen a férfiak által uralt pályán is sikerült bizonyítania.

Cha-U-Kao a hajlékony tornásznő

A fiatalkori énjét Maurice Guibert örökítette meg fotóin, Lautrec művein már bohócként szerepel, jellegzetes fekete-sárga jelmezében és feje közepén megkötött hajjal.  A festő egyik kedvenc modelljévé vált a nő, aki nem félt a hagyományosan férfiak által űzött bohócszakmát választani és leszbikusságát is nyíltan vállalta.

Toulouse-Lautrec Ülő bohóc

Toulouse-Lautrec a táncosnők, színésznők és prostituáltak ábrázolásakor a mindennapi rutinjukat igyekezett megragadni, így számos képén öltözködés, mosdás közben mutatja meg őket. Cha-U-Kao portréja is a színfalak mögé visz minket. Azt az a személyes oldalát ragadja meg, amit a reflektorfényben nem láthatunk. Egyszerre jelenik meg testtartásában a fáradtság és szemében az erő.

Lány gyöngyfülbevalóval- Az ihletet adó festmény

Vermeer Lány gyöngy fülbevalóval című képe, amit az Észak Mona Lisajának is neveznek, sejtelmessége és letisztultsága miatt, Vermeer művészetének, s egyszersmind a holland portréfestészet, csúcsának tartanak.

Vermeer Lány gyöngy fülbevalóval

A festmény számos művet ihletett az idők folyamán, s napjaink alkotóira is hatást gyakorolnak. Banksy a brit grtaffitiművész, akinek személyét a mai napig rejtély övezi, Bristolban alkotta újra a művet. A lány fülbevalója helyén egy riasztódoboz található, e köré komponálta Banksy a graffiti többi részét.
Film is készült a festmény alapján, melynek főszereplője Griet, a kép modellje. Vermeerrel való kapcsolatát és a festmény megszületését képzeli el és viszi vászonra az alkotó.  S ha már filmek, aki igazán szemfüles még egy Disney műben, a Szépség és a szörnyetegben is megpillanthatja Belle szobájával szemben.

Banksy Lány gyöngy fülbevalóval

Monet legdrágábban eladott képe

Cloude Monet olajfestménye egy több tucat képből álló sorozat része, melyen kazlakat ábrázol különböző fényben és megvilágításban.  Ezek a kazlak akkoriban (1890-es évek) akár tavaszig is a szántón maradhattak, mivel a cséplőgépek faluról falura haladtak, s volt ahova az aratást követve csak hónapokkal később jutottak el. Monetnak így lehetősége nyílt különböző évszakokban, különböző időjárási viszonyok között megfesteni őket. Kezdetben csak 2 képet szeretett volna nekik szentelni, egyet napfényben és egyet borús időben, de rájött, hogy rengeteg lehetőség tartogatnak számára. A közönséget is lenyűgözte a hó, a fény, a pára és az árnyékok játéka a mezőn. Sorozatából 15 képet 1891-ben kiállított, s napokon belül valamennyit elkapkodták. Az ekkor befolyt pénzből vette meg Giverny házát és udvarát Monet, melyben csodálatos kertjét is megalkotta. Sikere a mai napig töretlen, a krumplipürével leöntött Monet Kazal, ami 2019-ben 110747 millió dollárért kelt el, az aukciókon legdrágábban eladott impresszionista alkotássá vált.


Monet Kazlak

Van Gogh, Gauguin és a napraforgók

Van Gogh Gauguin nagy tisztelője volt. Amikor a festő megérkezett hozzá, szobájába két napraforgókat ábrázoló képet akasztott ki, ezzel fejezve ki „háláját”. Az együtt töltött időszak termékeny hatott rá, azonban viharos barátságuk eredménye az is, hogy levágta bal fülét.

Van Gogh Váza tizenkét napraforgóval

Gauguin Van Gogot napraforgófestés közben ábrázolja, hiszen ezek a képek „teljesen Vincentek” elmondása szerint.

Gauguin Vincent Van Gogh napraforgót fest

Vissza a blogba